схемеа airvarna.infoСтанциите измериха повишени нива на фини прахови частици във въздуха

...
схемеа airvarna.infoСтанциите измериха повишени нива на фини прахови частици във въздуха
Коментари Харесай

Станциите измериха повишени нива на фини прахови частици във въздуха във Варна

схемеа airvarna.info

Станциите мериха нараснали равнища на фини прахови частици във въздуха във Варна, сочи информация на airvarna.info.

Задържането на замърсители в по-ниските пластове на атмосферата са нетипични за морската столица и се дължат на безветрието, в композиция с покачвания авто трафик през днешния ден, както и на нарасналото потребление на отопление с твърдо гориво. Мъглата, която в последните утрини също е типична за Варна също задържа замърсителите във въздуха.

Стойностите в следобедните часове през днешния ден са малко над нормите, само че са надалеч от огромните замърсявания. Средно за града станциите регистрират равнища от 35 микрограма на пространствен метър за ФПЧ2,5 и към 60 микрограма на пространствен метър за ФПЧ10, съобщи морето.нет.

Заради географското си разположение и съвсем непрекъснатия вятър Варна се слави с чист въздух, а равнищата на ФПЧ10 нормално са много ниски и не надвишават 20-30 микрограма на пространствен метър.

Според Наредба №12 от 15 юли 2010 година (обн. Дъждовни води, бр. 58 от 30 юли 2010 г.), която дефинира правила за пределно възможни концентрации за фини прахови частици са регламентирани следните правила за фини прахови частици:

ФПЧ10

- Среднодневна норма - 50 мкг/м3 (да не бъде превишавана повече от 35 пъти годишно);

- Средногодишна норма - 40 мкг/м3

ФПЧ2.5

Средногодишна норма - 25 мкг/м3
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР